İtimat Gazetesi: Türkiye İran'ı tatmın etmek peşinde

Ali Babacan İran'da
Türkiye İran'ı tatmın etmek peşinde!
Tahran- İtimat Gazetesi: Türkiye ile Irak'ın arasındakı P.K.K konusunda çatışmanın ardından Türkiye dışişleri bakanı bu konuda İran'la anlaşmak için Tahran'a geldi.
Buna göre Ali Babacan dün Menüçehr Mütteki ile yaptıgı basın toplantısında Ankara'nın P.K.K konusundakı görüşlerini açıkladı.
Gerçi yabancı ülkelerin Küzey Irak'takı terör örgütlerini desteklemesi konusunda iki bakanın görüşleri farklıydı, zira Menüçehr Mütteki'ye göre terör örgütleri eylemlerini yabancı ülkelerin Irak'ta olmasından sonra arttırmakta ama, Ali Babacan Amerika'nın terör örgütüne yardım edecegi oalasılığını bile reddetti. Menüçehr Mütteki görüşlerini anlattığında yalnız 3 gazeteci basın toplantısına katılabilmişti.
Ali Babacan'ın İran'a gelmesi Irak ile Türkiye sınırında tartışmaların arttığı zaman gerçekleşti. Geçirdiğimiz hafta içinde sınırda P.K.K ile Türk askerlerin arasında o ülkenin Güneydoğu'sundakı çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetleri 15 askerini kaybetmıştı. Bu olaydan sonra Türkiye 100 bin askerini güneye ve Irak sınırlarına sevk etti.
Kürdistan İşçi Partisi(P.K.K) Türkiye'nin Güneydöğusu'nda olan silahlı solcu bir örgüttür. Bu örgüttekiler Türkiye'den ayrılmak isterler. ABD, AB ve İran tarafından terörist bir örgüt olarak tanımlanmaktadır. Bu Partinin Kurucusu Türkiye Devletinin karşisi olan Kürt kökenli Abdullah Öcalan (Apo) şımdı İstanbul'a yakın olan İmralı Adasında ceza gormektedir....
Mütteki'ye göre Babacan'ın İran'a gelmesi iki ülkenin farklı konularda anlaşma ve görüşmenin sonucudur ve iki ülkenin ikili ortak konuları ve ilişkileri özellikle siyasal ve ekonömik çerçevede bu gezide gözönüne alınacaktır. Mütteki terör örgütlerinin Küzey Irak'taki çabalarının hakkında bir soruyu cevablarken " Irak'ta terör işlemleri yabancı ülkelerden de destek almaktadır, özellikle Amerika ve İsrail bölgedeki bazi terör faaliyetlerin arkasında görünmektedir " diye yanıt verdi.
Mütteki açıklamasının ardından Amerikanlıların İran ve Türkiye'deki terör örgütlerine farklı ve zıt bakışının kötüye yonelecegini vurgulayarak: ' Bu onların perde arkasındakı yaptıkları anlaşmaların göstergesidir ve bölgede teröre karşı operasyonlar ve faaliyetlere ciddi bakmadiklarının gostergesidir' dedi.
Öte yandan Ahmadi necat Cumartesi akşamı Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İrak Başbakanı Nuri El-maliki ve İrak Devlet Başkanı Talıbani ile de telefonla gorüştü ve bolgedeki gelişmeleri inceledi.
Mütteki bu konuşmalar hakkında şöyle açıkladı ki ' İran Cumhurbaşkanı bu konuşmalarında bölgedeki terör faaliyetlerden endişeli olduklarını belirtti ve terör eylimlerinin bir an önce son verilmesi için doğru bir yöntem bulunmasını istedi ve bu görüşün İran İslam Cumhuriyeti'nin resmi görüşü çerçevesinde olduğunu vurguladı'
Mütteki iki ülke ve bölgededeki ülkerin arasındakı işbirliği teröre karşı bir çözüm olduğunun altını çizdi ve 'ortak adımlarla bu terör mantıklı olan ufak gruplara galıp geliriz' dedi.
Türkiye'nın sabır taşı çatmıştır
Türkiye Kürt'lerinin eyleme girmesi ve Türkiye'nın Irak sınırından geçmesi Irak'ın toprak bütünlüğünü tehlikeye atabılır.
gerçi Türkiye Dişişleri Bakanı Ali Babacan sözü olan basın toplantısında 'Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği Türkiye için büyük bir önem taşımaktadır ve Irak'ta güvensizlik bölgedeki ülkeler için bir felaket yaratır' diye vurguladı ama Recep Tayyıp Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanı yalnız bir gün öncesi yani Cumartesi günü, Irak temsilcileri ile anlaşılmadıktan sonra çok sayıda vatandaşlarının arasında ' Şımdı Türkiye'nın devreye girmelidir ve biz bu adımı atacağız' dedi. Erdoğan yine de 'biz sınırötesi operasyon için hiç kimseden izin alamayız' dedi...(kaynak)

0 کامنت: